Direktlänk till inlägg 22 januari 2011

Recept på torskrygg med rödvinssås

Av Sofia - 22 januari 2011 12:19

Grillat fiskspett med bacon och smålök

Ingredienser för 4 personer
 

Spett:
200 g helgeflundra
200 g hoki
4 st pilgrimsmusslor
4 st skogschampinjoner
salt, peppar
olivolja

Sås:
2 st schalottenlökar
2 msk socker
2 dl rödvin
4 dl färdig kalvbuljong
16 st smålökar eller steklök
250 g bacon
smör
salt, peppar


 
 
  
 
 
  
 
Gör så här

1. Blötlägg 4 st träspett i kallt vatten. Låt ligga i 30 min. Skär därefter fisken i lika stora bitar men behåll pilgrimsmusslorna hela. Dela skogschampinjonerna i halvor. Trä allt på spetten, varannan bit och pensla med lite olivolja.
2. Börja därefter med rödvinssåsen. Hacka schalottenlöken fint och fräs i smör utan att det tar färg. Slå på strösocker och låt karamelliseras. Slå sedan på rödvinet och låt koka ned till hälften. Tillsätt den färdiga kalvbuljongen, låt koka i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar och sila såsen.
3. Tärna bacon och fräs i panna tillsammans med smålökarna. Vänd ner i rödvinssåsen.
4. Salt och peppra grillspetten. Grilla spetten i grillpanna på hög värme, ca 1 min på vardera sidan.
5. Servera med rödvinssåsen och pressad poatatis.

Servera ett mjukt & bärigt rött vin till detta fiskspett. Fisken och pilgrimsmusslornas milda smak lyfter med den smakrika rödvinssåsen.


Jag brukar göra denna sås till torskrygg som jag tillagar i mikron på mellanhög effekt tills den är färdig. Jag känner mig fram och har ingen tid. Är man osäker på mikron kan man använda sig av ugnen och ställa in torsken på 125 grader tills den är färdiga. Jag pepprar torsken lite lätt men är försiktig med saltet eftersom bacon är salt och buljongen likaså. Jag har använt kalvfond och det smakar lika bra. Och färre antal hela lökar, 16 stycken blir lite många enligt mig. Och så låter jag såsen reducera lite längre så att den blir smakrik. Gör inte det klassiska misstaget att hälla ut såsen  i vasken när ni silar av löken, den ska ju användas sen. Jag brukar sätta silen i en bunke och sedan hälla av såsen. Smaklig måltid.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sofia - 11 maj 2014 16:35

I onsdags fyllde min älskade Andreas år, hela 28 år gammal blev han. Andreas föräldrar kom och hämtade mig på stationen och sedan åkte vi hem till vår lägenhet och åt hämtmat från Indra. Det är så gott med indisk mat. Egentligen hade jag planerat att...

Av Sofia - 2 maj 2014 17:12

Igår ringde Anna och frågade om jag ville följa med på hantverksmässa till Sturefors, Linköping. Och eftersom jag både hade hunnit duscha, klä på mig och inte hade något inplanerat för dagen följde med. Hon hade med sig sina två barn. Vi åkte till St...

Av Sofia - 16 april 2014 10:14

Nu har jag ju inte skrivit på ett tag. Men det händer så mycket på dagarna att jag inte hinner med. Nu är jag i Norrköping för imorgon bär det av till Göteborg. Tidigt ska jag och katterna ta tåget. Idag ska jag jobba hemifrån, jag har en del inläsni...

Av Sofia - 1 april 2014 21:23

Just nu är jag för trött och seg för att skriva ett längre inlägg så ni får hålla till godo med bilder från helgens Earth Hour på Stora torget i Enköping.                          ...

Av Sofia - 26 mars 2014 20:45

Jag har nästan hela mitt liv, eller i alla fall i många tyckt mycket om glas. Och då menar jag inte vanliga drickglas utan vackra glasprodukter från de svenska glasbruken i första hand. De få som nu är kvar. När jag var 11 år var jag i Växjö på Orref...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21
22 23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards